15/1/15

Belle (2013) **1/2

Από τον Παναγιώτη Μπούγια


Σκηνοθεσία : Άμα Ασάντε
Παίζουν : Γκούγκου Μπάτα-Ρο, Τομ Γουίλκινσον, Σαμ Ράϊντ, Έμιλυ Γουάτσον
104΄, 2.35:1


Η ατμόσφαιρα των έργων της Τζέιν Ώστιν συναντά ένα αληθινό περιστατικό απ’ τα χρονικά του βρετανικού δουλεμπορίου (την περίοδο που μια ηθικού τύπου αποστροφή σχετικά με το θεσμό είχε αρχίσει να αναπτύσσεται), σε ένα βιογραφικό δράμα εποχής που αφηγείται μια όχι και τόσο συνηθισμένη ιστορία, τοποθετημένη στον άξονα μιας τριπλής καταπίεσης (φυλετικής, ταξικής και φύλου).

Η μιγάδα Belle, νόθα κόρη ενός Βρετανού πλοιάρχου, μεγαλώνει σε ένα αριστοκρατικό περιβάλλον που της δημιουργεί κρίση ταυτότητας με τους «αποκλεισμούς» του. Είναι πολύ μαύρη για να παντρευτεί κάποιον τζέντλεμαν και πολύ λευκή (και εύπορη) για να παντρευτεί κάποιον κατώτερό της. Οι προτεραιότητες της καλής κοινωνίας μπαίνουν σε δοκιμασία, καθώς η στυγνή της απληστία τείνει να παρακάμψει τις προκαταλήψεις.

Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με σπουδή πάνω στους κοινωνικούς περιορισμούς της Γεωργιανής Αγγλίας,  παρά με θαρραλέο σχόλιο για τη φυλετική μεταχείριση. Γεγονός που αποδυναμώνει το φιλμ, βυθίζοντάς το σταδιακά στη στερεοτυπία και τη νωθρότητα, με αποκορύφωμα το τελευταίο μισάωρο στο οποίο -ενώ το νομικό ζήτημα που βασίζεται στο ιστορικό δάνειο της ταινίας κορυφώνεται- η ενδιαφέρουσα πρωταγωνίστρια περιθωριοποιείται λόγω έρωτος.  

Το «Belle» καταδεικνύει πως η δουλεία υπήρξε και στη Μεγάλη Βρετανία, εξίσου σημαντική όπως στην Αμερική του «Δωδεκαετούς Σκλάβου». Και σύμφωνα με σχόλιο του Ναμπόκοφ για τους ήρωες της Ώστιν, «κανένα απ τα ρομαντικά τους κατορθώματα δεν θα ήταν εφικτό, αν δεν ήσαν εύποροι.  Κι αυτό τους το εξασφάλισε η φθηνή εργασία των δούλων…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου