20/3/14

Αιωνιότητα (2012) ***

Από τον Γιάννη Βασιλείου


Σκηνοθεσία: Νιλ Τζόρνταν

Πρωταγωνιστούν: Σαοΐρσε Ρόουναν, Τζέμα Άρτερτον, Σαμ Ράϊλι


Στη «Συνέντευξη με έναν Βρυκόλακα», αυτό το σημαδιακό κινηματογραφικό παραμύθι των 90’s, ο Νιλ Τζόρνταν καταλήγει ειρωνικά στο ζοφερό συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος δεν μαθαίνει ποτέ από την Ιστορία.
Δεκαοχτώ χρόνια μετά ο Ιρλανδός δημιουργός ανατρέχει εκ νέου στον βαμπιρικό μύθο με μια ακόμα πιο θλιβερή διαπίστωση. Ο κόσμος έχει χειροτερεύσει. Το Κακό, που ενσωματώνεται στο πρόσωπο του βρυκόλακα, έχει εξελιχθεί. Το πάλαι ποτέ τεχνητό νύχι του αντίχειρα, που τρυπούσε στον σφυγμό τη σάρκα για να τρέξει το αίμα, είναι πια οργανικό, μεγαλώνει όπως αλλοτινές εποχές ο κυνόδοντας. Και ο άνθρωπος δεν έχει καν διάθεση να ακούσει την Ιστορία. 

Παράλληλα όμως με αυτή την πεσιμιστική παρατήρηση για τον καιρό του, ο Τζόρνταν μοιράζεται τον καημό για την δουλειά του. Κανένα μεγάλο στούντιο δε θέλει πια να στηρίξει μια ιστορία σαν αυτή. Και, κρίνοντας από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το προηγούμενο παραμύθι του, η καλόψυχη Ondine, φαίνεται να λιγοστεύουν και οι θεατές που θα την αναζητήσουν. Έτσι, λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους, δηλώνει με πίκρα ότι αυτή είναι η ιστορία του και την αφηγείται για τελευταία φορά. Ας συνεχίσουν οι άλλοι, που «κάτι παραπάνω ξέρουν από εκείνον». 


Αν νιώθεις ότι του χρωστάς, έστω και για δυο-τρεις αξέχαστες φιλμικές διαδρομές (για μένα είναι παραπάνω) στήριξέ τον. Σε χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου